З нагоди Дня міста Луцька відбувся літературний форум «проСЛОВО»

          14 вересня у бібліотеці-філії № 6 комунального закладу «Публічна бібліотека Луцької міської територіальної громади» відбувся літературний форум «проСЛОВО», присвячений Дню міста Луцька.

          Відкриття форуму розпочалося з виступу заступниці Луцького міського голови Ірини Чебелюк, яка привітала всіх присутніх з Днем міста Луцька, наголосила на важливості українського слова, унікального спілкування з письменниками, подякувала за працю та побажала як найшвидшої ПЕРЕМОГИ.

          З вітальним словом також виступила директор департаменту культури Тетяна Гнатів, яка зазначила, що літературний форум є подією, що збагатила культурне життя громади та, окрім іншого, акцентувала увагу на важливості популяризації української книги і промоції читання.

          Модератором форуму виступила Ольга Ляснюк – голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України.

          Під час форуму відбулася розмова «Слово як зброя», спікеркою якої виступила Тетяна Власова – українська поетка, культуртрегерка, громадська діячка. Поговорили про літературу та поезію в сучасному світі, особливо в умовах війни, і про те, як поезія стає потужною зброєю у боротьбі за свободу та цінності. Тетяна розповіла, що приїхала до рідного Луцька, щоб поділитися своїм творчим доробком, прочитати власні вірші та поділитися своїми думками про сучасність.

          Також відбулася літературна зустріч із відомими українськими письменниками – Надією Гуменюк та Володимиром Лисом, під час якої вони презентували нові видання.

          Захід проходив за участі членів Волинської обласної організації Національної спілки письменників України: Ольги Ляснюк, Надії Гуменюк, Володимира Лиса, Миколи Мартинюка, Ніни Горик, Наталії Шульської, Віктора Яручика, Тетяни Регешук. Протягом декількох годин гості спілкувалися із учасниками форуму, читали свої твори і розповідали де, попри все, знаходять натхнення писати. Поезія, яка лунала на зустрічі, була об’єднана бажанням та прагненням якнайшвидшої перемоги, повернення в рідний дім усіх захисників та захисниць.

          Під час форуму діяла виставка-інсталяція «Це воює вона» за однойменною книгою. На виставці були представлені портрети-ілюстрації героїнь видання. Вона – про незламних українок, сміливих жінок, які стали на захист України, боронять свою державу в російсько-українській війні. З невигаданих історій видання ви дізнаєтесь, як захисниці роблять усе можливе для перемоги України, ламають стереотипи та торують шлях іншим жінкам з військовим покликанням.

          Найменші відвідувачі мали можливість створити власні книжкові закладки, патріотичні браслети, серця та інші обереги для воїнів Збройних Сил України під час проведення майстерок.

          В межах заходу також відбувся інтерактивний театралізований квест «Таємниці древнього Лучеська», під час якого учасники дізналися, які таємниці приховує стародавній Лучеськ, легенди, що оживають у його вуличках і будівлях.

          Для охочих пофотографуватися була облаштована тематична фотозона-інсталяція – відвідувачі могли зробити атмосферні фото на фоні великої витинанки у вигляді замку Любарта та герба міста Луцька. Всі бажаючі впродовж дня скористалися можливістю зробити оригінальні знімки на згадку про форум.

          Між іншим, на форумі була можливість придбати книжки авторів, взяти автографи та зробити фото зі своїми улюбленими письменниками.

          Дякуємо організаторам, спікерам за підтримку цієї ініціативи, а учасникам – за те, що цікавляться і захоплюються сучасною українською літературою.

          Сподіваємося, що літературна подія об’єднає жителів громади у спільному бажанні читання книг, а бібліотеки стануть майданчиками для їх обговорення!